Jak se má vaše slezina?

24.04.2017

Slezina je nenápadný a orgán, přitom velmi důležitý. Ano, dočíst se to můžeme všude, ale toto tvrzení píšu z osobní zkušenosti, jak už je u mě zvykem :-). Začala jsem se jí zabývat proto, že když jsem snědla jídlo, tak moje energie nevzrostla přesto, že tělo dostalo pokrm. Potrava jakoby propadla do střev a tam se navíc načala hromadit. Střevo se málo a ne úplně vyprazdňovalo, začalo noční chození na toaletu, jelikož plné střevo tlačilo na močový měchýř a já jsem začala být rozmrzelejší a rozmrzelejší. Chtěla jsem dočerpat energii sladkým, takže cukry, medy...k tomu kávičky...na mém stavu se však nic neměnilo...

Přišla fáze pátrání, která mě dovedla k tématu - slezina. 
Krátce o ní - slezina je součástí imunitního systému a lymfatického systému. Pomáhá přeměňovat část potravy na energii. Zodpovídá za tvorbu krve a zdroj životní síly. Vytváří jakýsi prazáklad naší energie.

Slezinu oslabuje v psychické rovině neustálá duševní práce a přemítání. Je tím myšleno přílišná, nadmíru, taková, která přerůstá do stresů a starostí. 
Na fyzické rovině se objevují poruchy trávení, nechutenství, nadýmání, malá energie, častá únava.
Vše se navzájem ovlivňuje a podporuje, tzn. čím je slezina vyčerpanější, tím více přemítáme...a čím více přemítáme, tím více oslabujeme slezinu...takže bludný kruh.

Jak z něj ven?

Z hlediska stravy, čím podpořit slezinu a naopak? Co vypustit, abychom ji neoslabovali?

Vynechat úplně uzeniny, konzervy, polotovary, fast foody...
Začala jsem ještě více vařit a připravovat jídlo doma, tím i více pečovat o sebe.
Slezinu oslabuje příliš syrového ovoce a zeleniny, větší část tedy nahradit šetrně vařenou či dušenou zeleninou.
Dále mnoho mléčných výrobků. Úplně jsem vynechala sýry, smetanu, mléko  - max 2dcl denně (podle ájurvédy).
Úplně vynechat pšeničnou mouku a cukr. Zařadila jsem bezlepkovou (pohankovou, rýžovou, ječnou, tapiokovou, kukuřičnou), cukr jsem nahradila datlovou pastou i sirupem, medem, hroznovým cukrem.
Místo pečiva si připravuji kaše nebo různé placky, jím rýžový nebo kukuřičný chlebík.
Hodně oslabující jsou ledové nápoje. Piji mix studené vody s teplou nebo odstátou  (pokojová teplota).Vhodné bylinkové čaje jsou intuitivně vybrané bylinky, ale určitě jsou vhodné všechny bylinky na trávení, játra, žlučník (oblast bříška). Výborné jsou teplé polévky, vařené obiloviny (ječmen, žito, ovesné vločky, rýže Basmati, pohanka, jáhly), taktéž luštěniny (fazole adzuki, hrášek, cizrna, červ.čočka).

Co dále dělat pro zdravou slezinu? 
Podpořit vztah k zemi, tělu, hmotě, schopnost čerpat sílu ze země.

Zařadit vycházky do přírody, meditace (denně aspoň 30min, 1-2x týdně).
Myšlenky proudící hlavou jen pozorovat a potom je nechat být, tzn.nezabývat se jimi, nerozvíjet je. Je to práce, ale pomáhá to.

Dělat si drobné radosti - hledat nemusíme daleko, stačí se podívat na každodenní maličkosti, drobnosti (např. že jsem si dnes připravila fakt skvělou kaši, která mi velmi chutnala nebo jsem potkala skupinku veselých mladých dívek s věnečky na hlavě...).

Začalo se mi dělat lépe. Až problémy zmizí, mohu z této "slezinové diety" ustoupit a jen se jí inspirovat. 
Tip na chutnou snídani.

Recept na placičky - forma lepková:                                     Recept bez lepku:
1 vajíčko                                                                                     1 vajíčko/1 lžíce namočeného psyllia
4 lžíce jemných oves.vloček                                                    4 lžíce strouhaného kokosu
1 banán                                                                                      1 banán
špetka skořice                                                                           špetka skořice

Smažíme na pánvičce nebo pečeme v troubě na 200 stupňů.
Skvělé, lehké - mňam. Bon apetit :-)...