Masala čaj pro zahřátí

15.11.2016

V prosincový adventní čas jsou ideálními nápoji zahřívací čajíky nebo nápoje. My si doma připravujeme Masala čaj  buď jako čaj s mlékem nebo jako masala latte - klasická příprava kávy latte s horkým napěněným mlékem. Více se v zimě hodí nežli káva, která nás spíše ochlazuje.
Tak tady je kouzelný receptík ;-).

Na 0,5l potřebujeme: 7ks hřebíčků, celá skořice (cca jako půlka malíčku), 5ks nového koření, 
0,5 lžičky kardamomu, čerstvý zázvor - podle chuti, černý čaj (může být i rooibos), badyán - malý kousek, na oslazení cukr či med, mléko/smetana/sójové mléko - podle chuti. Pokud potřebujete ještě více prohřát, přidejte pár kuliček černého pepře. Obměnit můžeme i trochou vanilkového lusku.

Dáme vařit vodu na čaj do patřičně velkého hrnce, jakmile začne vařit přidáme suché koření 
a necháme cca 10 minut vařit. Po 10 minutách přidáme nastrouhaný zázvor, mléko, cukr, černý čaj, vypneme oheň a přikryjeme pokličkou. Necháme cca 5 min luhovat, scedíme. Pokud chceme sladit medem, tak až čaj trochu zchládne.
Když si chceme udělat Masala latte, je lepší udělat tento základní čaj více silný, jelikož velké množství mléka chuť dost zjemní.
Příjemný zážitek a teplo v těle :-)...